Monday, July 12, 2010

RESEPI 3Budaya Waktu Berpantang

Resepi Cina

Sup Kurma Merah
Bahan:
  • 100gm ayam/50gm ikan bilis
  • 20gm kacang hitam
  • 20gm kurma merah
Cara:
  • Rebuskan kesemua bahan tersebut sehingga empuk dan sesuai diminum semasa masih panas

Sup Lobak Putih

Bahan:

  • Setengan batang lobak putih di kerat-kerat setebal 1/2cm.
  • Sedikit daun kucai.
  • Garam secukup rasa.

Cara:

  • Didihkan air dalam periuk, kemudian masukkan semua bahan tersebut. Jangan terlalu lama. Sedia dihidang.

Resepi India

Kari Ikan Yu

Bahan:

  • 2potong ikan yu
  • 3ulas bawang merah
  • 2ulas bawang putih
  • 2sm kunyit
  • 3sm halia
  • 3sudu makan serbuk kari
  • sebatang kayu manis
  • sedikit cengkih dan bunga lawang
  • 400ml santan
  • garam secukup rasa

Cara

  • Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan campurkan serbuk kari.
  • Tumiskan kayu manis, cengkih, bunga lawang dan bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik baunya.
  • Masukkan ikan dan biar seketika.
  • Kemudian masukkan garam secukup rasa.
  • Masukkan santan dan kacau perlaha hingga mendidih.
  • Sedia untuk dihidang.

Daun Murungay Bergoreng

Bahan:

  • Secekak daun murungay
  • 2ulas bawang merah
  • 2ulas bawang putih
  • 50gm ikan bilis
  • 1sudu makan minyak masak

Cara:

  • Hiriskan bawang merah dan bawang putih.
  • Tumis bersama ikan bilis.
  • Masukkan daun murungay dan sedikit air. Goreng seketika dan angkat untuk dihidang.

Resepi Melayu

Ikan Bilis Berkunyit

Bahan:

  • 5sm kunyit
  • segenggam ikan bilis
  • 2sudu teh lada hitam

Cara:

  • Tumbuk kesemua bahan tersebut (jangan terlalu lumat). Siap untuk dimakan bersama ulam-ulaman seperti pucuk pegaga dan daun selom.

Sumber : PA&MA jun'02

No comments:

Post a Comment