Saturday, October 2, 2010

Tengkorak, tulang milik wanita dibunuh

2010/10/02

MARANG: Tengkorak manusia dan cebisan tulang yang ditemui di belakang tapak pelupusan sisa pepejal Majlis Daerah Marang berhampiran alur sungai di Kampung Gong Tepah, dekat sini, dipercayai milik seorang wanita disyaki dibunuh.
Setakat ini, polis percaya mangsa dibunuh dengan hentakan objek tertentu di belakang kepala berikutan penemuan kesan rekahan pada tengkorak, namun pihak berkuasa masih menunggu laporan pakar patologi bagi membantu siasatan.


Semalam, sepasukan anggota forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu mendapat petunjuk baru apabila menemui sebelah kasut, sehelai baju dan 11 cebisan tulang baru ketika menjalankan siasatan susulan di tempat kejadian bersama pakar patologi dari Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan, Pahang.


Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Superintendan K Manoharan berkata, penemuan baru itu dipercayai dapat membantu siasatan dijalankan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.


Menurutnya, terdapat kesan rekahan di belakang tengkorak mangsa menyebabkan pasukan penyiasat percaya mangsa mungkin dihentak dengan objek tertentu, namun tidak dapat dipastikan sama ada akibat hentakan senjata tajam atau objek keras.


Difahamkan, pakar patologi yang turun ke lokasi kejadian berpuas hati dengan siasatan di tempat kejadian dengan penemuan baki tulang mangsa yang tidak mencukupi beberapa hari lalu ketika dihantar ke HTAA untuk dianalisis.


Beliau berkata, tidak banyak perkara yang dapat dikatakan mengenai kes berkenaan kerana pihak berkuasa masih berusaha menjejaki bahan bukti yang boleh membantu siasatan.


“Saya tidak mahu membuat sebarang kesimpulan kerana perkara ini memerlukan bukti, bukan andaian semata-mata.


“Orang ramai yang kehilangan ahli keluarga diharap tampil membuat laporan bagi membantu siasatan,” katanya kepada Harian Metro.

No comments:

Post a Comment