Monday, September 27, 2010

INGATAN Untuk Ibubapa

ASSALAMUALAIKUM..salam sejahtera dan semoga kita semua dalam lindungan serta rahmat ALLAH TAALA..

Rasanya belum terlambat lagi saya untuk saya ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin untuk semua pembaca.

Di sini ingin saya melahirkan rasa tidak puas hati terhadap beberapa pasaraya mahupun beberapa kedai runcit yang tidak peka terhadap status HALALHARAM..

Sepanjang berada di kampung halaman saya mendapati peniaga menjual gula-gula, makanan ringan mahupun sejenis asam masin yang TIADA logo HALAL.

Contoh pertama di Kemaman semasa beraya di rumah ibu saudara, beliau telah membeli beberapa biji gula-gula. Saya dapati ada di antara gula-gula tersebut yang 100% mengandungi tulisan cina dan TIADA logo HALAL. Sejenis asam masin berbalut plastik warna ungu yang yang saya periksa di import dari Philipina juga TIADA logo HALAL. Bagi orang tua yang mata agak kabur untuk meneliti tulisan yang sudah semestinya terlalu kecil untuk di baca telah mengambil risiko padahal niat mereka baik hanya untuk di jadikan buah tangan untuk cucu-cucu saudara.

Contoh kedua semasa beraya di rumah ibu saudara di Kuala Terengganu. Beliau telah membeli beberapa jenis biskut yang berharga sekitar RM10 satu bekas di sebuah pasaraya yang terkemuka dan begitu terkenal sekali di Pantai Timur. Saya telah meneliti bahawa ada di antara biskut-biskut tersebut mempamerkan logo halal yang di curigai iaitu bukan dari JAKIM. Dalam bulatan luar tiada apa-apa perkataan dan hanya tulisan HALAL jawi sahaja dalam bulatan tengah.

Contoh ketiga semasa berada di Kelantan. Sudah sedia maklum bahawa Kelantan berjiran dengan Thailand jadi pernahkah anda meneliti setiap barangan di sana? Gula-gula lembut kenyal dan bergula yang saya memanggilnya 'candy' sudah semestinya menjadi kegemaran kanak-kanak dan memang banyak di jual di sana.

Oleh itu, saya menyeru kepada ibu bapa supaya tidak memandang ringan perkara ini. Sentiasalah memberitahu kepada anak-anak mana yang boleh di makan dan mana yang tidak boleh di makan dan terangkanlah kepada mereka kenapa ianya tidak boleh di makan. Ini kerana mereka begitu teruja apabila mendapat duit raya dan terus menuju ke kedai untuk membeli sendiri makanan ringan kegemaran mereka. Apabila pulang kerumah dan di periksa, TIADA logo HALAL, maka makanan ringan tersebut perlu di buang dan PEMBAZIRAN mula berlaku.

Sama-sama lah kita ingat dan mengingati.
WASSALAM

No comments:

Post a Comment